Джасинда Ардърн спечели втори премиерски мандат в Нова Зеландия

Джасинда Ардърн спечели втори премиерски мандат в Нова Зеландия

Джасинда Ардърн спечели втори премиерски мандат в Нова Зеландия

Новозеландците се отправиха към урните днес, за да изберат новия си министър-председател.

Лидерката на Лейбъристката партия и настоящ премиер, 40-годишната Джасинда Ардърн, се изправи срещу дясноцентристката Новозеландска национална партия и нейния кандидат, 61-годишната Джудит Колинс, в опит да спечели доверието на гражданите за 53-тия кабинет на страната.

В края на деня с убедителна преднина Ардърн спечели втория си мандат. При преброени 77% от бюлетините в нейна полза е 49% от вота срещу 27% за опозицията. Лейбъристите са напът да спечелят половината места в 120-местния парламент, което ще позволи сформирането на първото еднопартийно правителство, откакто бе приета пропорционалната система за гласуване през 1996 година. Възможни коалиционни партньори са Зелените и Първо Нова Зеландия.

Избирателните секции отвориха врати в 9:00 ч. сутринта местно време, въпреки че рекорден брой хора гласуваха предварително, пише „Ройтерс“. Избирателната комисия в страната съобщи, че почти 2 млн. от бюлетините на 5-милионното население са били подадени преди датата на изборите.

По-рано Ардърн отложи вота с един месец след отчетен скок на заразените с COVID-19 в Окланд, поради което градът бе поставен отново под карантина. Премиерката доби популярност с въведените ефективни мерки в борбата с новия коронавирус, заради които спечели признанието и на редица световни лидери. Нейната нация е една от малкото, които не са задължени да носят маски и да практикуват социална дистанция. От началото на пандемията насам броят на заразените в Нова Зеландия е 1880, а на починалите – 25.

Жителите гласуваха и на референдум за легализирането на евтаназията и марихуаната. Резултатите от него ще бъдат оповестени на 30 октомври.

В четвъртък последната анкета преди изборния ден показа, че Колинс изостава с около 15 пункта зад лейбъристите, предаде „Гардиън“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ