нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Новата премиерка на Швеция подаде оставка броени часове след като беше избрана заради криза с бюджета

Снимка: Shutterstock

Парламентът на Швеция гласува срещу предложения от правителството проект на бюджет за следващата година и това доведе до нова правителствена криза броени часове след като страната се сдоби с първата жена премиер, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Депутатите гласуваха против правителствения проектобюджет и в същото време подкрепиха предложението на три опозиционни партии за алтернативен бюджет, а именно на Умерената коалиционна партия, на Християндемократическата партия и на Шведски демократи. За това опозиционно предложение гласуваха 153 депутати, а против него 143 депутати. В резултат на този развой на нещата Партията на зелените, която влиза в управляващата коалиция обяви, че се изтегля от нея, защото не може да приеме предложение за бюджет, което идва отчасти от Шведски демократи.

Веднага след това новоизбраната шведска премиерка Магдалена Андершон обяви, че е принудена да подаде оставка и заяви, че ще остави процеса по съставяне на ново шведско правителство в ръцете на парламента.

още по темата
още от Политика