Новият кабинет положи клетва. Служебните министри с първи коментари

Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател

Новият служебен кабинет официално встъпи в длъжност. Служебният премиер Стефан Янев, неговите заместници - вицепремиерите Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов, както и всички нови министри положиха клетва на официална церемония в Президентството. 

Държавният глава представи състава, структурата и приоритетите на служебния кабинет, който ще управлява страната до извънредните избори. "Пред този служебен кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие до колкото е възможно за два месеца истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността. Вие, уважаеми министри, трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост", посочи президентът Румен Радев.  

От своя страна служебният премиер Стефан Янев заяви, че залага целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работи почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. 

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт в сградата на Министерския съвет обаче за първи път от началото на демократичните промени в България се проведе при закрити врати заради противоепидемичните мерки. Ето защо новите министри направиха своите първи изявления пред медиите пред сградата на Министерския съвет. 

"Разбира се, че ще се справим със задачите, не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи", заяви на излизане служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той подчерта, че ще походят с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземат всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират на българското общество провеждането на честни, прозрачни избори, за които няма да има основание за оспорване. "Ще обърнем сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната", каза още Бойко Рашков.

"Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен", подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв обаче направи неговият предшественик. "С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва със справедливост. Това е висока претенция, която се надявам да бъде оправдана", заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума", каза служебният министър на културата Велислав Минеков. 

"Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим, настояваме за незабавно деескалиране. Това общо изявление, което ще направим от името на двамата външни министри на външните работи показва и линията на приемственост в българката външна политика не само за този специфичен въпрос, но и по отношение на другите външнополитически приоритети. България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и палестинските територии, която допълнително засилва напрежението особено в и около и в Йерусалим. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно", заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев. 

"Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Ще имам среща с хора, представляващи политическите партии в парламента досега. Ще искам да знам за техните културни програми. След това ще споделя всичко, което започваме. Ще дадем серия от пътеки за следващите, които идват след нас. Всичко ще бъде извършено. В Министерството на културата работят добри специалисти, те ще останат там, където бяха, и ще работим. Работим за плана за възстановяване и се надяваме да получим помощ от близо 50 млн. евро. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход", каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Пет служебни правителства са управлявали страната след 1989 г. досега, като те са били назначавани от президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Единственият държавен глава, който не е сформирал служебно правителство, е Георги Първанов. 

Служебното правителство има временен характер. То съществува само до образуването на ново правителство по съответния ред. Срокът му на работа е около 3 месеца. Основната задача на служебното правителство е да осигури честни парламентарни избори. Служебният кабинет няма право да променя Закона за бюджета и данъчната политика, не може да взима държавен заем, освен ако сегашното Народно събрание не е разрешило предварително. Не може да изпраща български въоръжени сили зад граница, както и да сключва международни договори с политически или военен характер. Не може да сключва и договори, предвиждащи промяна на граници или съдържащи финансови задължения за държавата. 

Разгледайте галерията ни със снимки на премиера, вицепремиерите и министрите в служебното правителство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ