Министърът на туризма анонсира идея за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози

Министърът на туризма анонсира идея за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози

Министърът на туризма анонсира идея за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози

Разчитаме през август да имаме повече почиващи. Още от първия ден заявих какви са моите цели - ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения. Една от новите мерки - в НС ще бъде внесено предложение за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Това заяви в ефира на БНТ министърът на туризма Марияна Николова.

Предвидени са 55 млн. лв. в помощ за чартърните полети с цел туризъм. Ще има грантове за туристическия бранш, като в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Освен това се обсъжда възможността мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година.

Министър Николова обяви, че ще разговаря с посланици на редица държави. "Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм", призова Николова. 

Д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм от своя страна определи двата най-силно засигнати сектора от COVID-19 - туристическата индустрия и авиацията. Тя обясни, че и двете индустрии имат мултиплициращ ефект за националната икономика. Свързаните със сектор туризъм отрасли са били засегнати в голяма или в пълна степен.

"Важно е правителството като управляващи да дадат знак за една мярка, която конкурентни дестинации прилагат, а именно - в случай на COVID-19, разходите за карантината на туристите, които са се оказали в тази трудна ситуация, ще бъдат поети от държавата. Гърция е един от най-добрите примери в това отношение", коментира в ефира на БНТ д-р Полина Карастоянова. 

По думите й, решенията, анонсирани вчера, отговарят на четирите проблема от първа спешност. И подчерта, че Националният борд по туризъм оценява ролята и приноса на Валери Симеонов в постигането на тези решения.

"Всичко, което е направено преди COVID-19 вече не е актуално. България има нужда от много свеж вид енергия, присъствие, интелигентна заявка за това, което предлагаме", каза Карастоянова. Тя заяви, че ще подкрепят всяка стъпка на новия министър по отношение на дългосрочното развитие. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ