Новият председател на долната камара на САЩ не изключи възможността за импийчмънт срещу Тръмп

Новият председател на долната камара на САЩ не изключи възможността за импийчмънт срещу Тръмп

Новият председател на долната камара на САЩ не изключи възможността за импийчмънт срещу Тръмп

Новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време демократката Пелоси уточни, че това зависи от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален таен сговор между кампанията на Тръмп и Русия по време на президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини, подчерта тя в интервю за американската телевизия Ен Би Си.На м

еждинните избори в САЩ през ноември демократите установиха контрол над Камарата на представителите. Именно долната камара на Конгреса може да задейства процедура по отстраняване на президента. Републиканците на Тръмп обаче запазиха мнозинството си в Сената, което на практика обрича всеки опит за импийчмънт на неуспех.

По-рано Пелоси предупреди, че евентуалното задействане на процедурата би всяло разделение. 

Демократите избягваха да споменават думата "импийчмънт" по време на кампанията за междините избори поради опасения, че това може да има обратен политически ефект, отбелязва АП.
Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Вчера, първия ден от работата на новия Конгрес, двама демократи от Камарата на представителите внесоха проекти за задействане на процедура за отстраняване на президента.

Този ход на Брад Шърман от Калифорния и Ал Грийн от Тексас е чисто символичен, поне засега, отбелязва АП. Той обаче е знак за Нанси Пелоси, че някои представители на Демократическата партия може да подкрепят задействане на процедура за импийчмънт срещу президента.

Също вчера демократите в правната комисия към Камарата на представителите внесоха законопроект за защита на Робърт Мълър от уволнение.  

Президентът на САЩ многократно е критикувал разследването, водено от специалния прокурор срещу него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ