Новият вариант за новото име на Македония

Новият вариант за новото име на Македония

Новият вариант за новото име на Македония

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов огласи днес най-вероятният нов и компромисен вариант за име на Македония. Стъпката напред в тази посока бе постигната вчера, на двустранна среща в рамките на форума ЕС- Западни Балкани между премиера на Македония Зоран Заев и гръцкият премиер Ципрас. И двамата обаче отказаха да назоват конкретната формулировка, по която са постигнали напредък.

"Както подочувам, вариантът, за който вече се говори е "Република Илинденска Македония", заяви днес в ефира на bTV Каракачанов, преди да отпътува за съвместни демонстрационни учения на българо-македонската граница. 

"Нас не ни притеснява понятието "Илинденска", коментира Каракачанов в отговор на въпрос дали това не е смущаваща препратка към българската история. "Ние, на първи август миналата година подписахме един договор, че заедно ще отбелязваме общите ни празници. Илинден е датата на най-голямото въстание. Аз мисля, че ние нямаме проблеми с името. Става въпрос за двустранните отношения. Да няма тази практика, която имаше досега - да се краде нашата история, да се преиначава, да се фалшифицира, а вече въпросът с името е въпрос, който Гърция и Македония трябва да си решат. Ние се опитваме да подпомагаме този процес, за да решаваме проблемите на Балканите", каза още Каракачанов.

На срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани вчера в София стана още ясно, че Алексис Ципрас и Зоран Заев ще са готови до месец с името, довело до години спорове и трудности пред евроинтеграцията на Македония.

Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, която заедно с Каракачанов  наблюдава демонстрация на военни от Специалните сили на двете държави на граничен пункт "Логодаж" не коментира информацията, че единия от вариантите обсъждан в разговорите с Гърция по спора за името е "Илинденска Македония". 

"Бяхме много внимателни в целия този процес. Много важно е да бъдем внимателни и във финалната му част. От наша страна, още преди срещата на 20-те премиери, казахме, че докато преговарящите и премиерите не стигнат до решение, което смятаме, че е подчертано, ние се въздържаме от изяви", бе лаконична тя. Шекеринска съобщи пред журналисти, че Македония чака покана за НАТО през юли. У нас има пълен консенсус за членство. Т. г. над 4000 наши военни участваха в мисии на НАТО. Показахме, че Македония е партньор, на който може да се разчита и на който НАТО може да се подпре.", допълни тя.

От Атина засега няма официална реакция по спрягания нов вариант за име на Македония.  Гръцки дипломатически кръгове подчертават, че първо трябва да се разгледа предложението, което може да крие капани за Гърция, предава БТА.

"Причината е, че Илинденското въстание в началото на 20 век имаше за крайна цел да се създаде автономна Македония, която ще включва и гръцки земи", пишат гръцки медии. Така че приемането на това име можело да представлява риск за Гърция в бъдеще, пишат някои гръцки медии.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ