"Няма да ни накарат да замълчим", заявиха американските депутатки, охулени от Тръмп

 Няма да ни накарат да замълчим, заявиха американските депутатки, охулени от Тръмп

"Няма да ни накарат да замълчим", заявиха американските депутатки, охулени от Тръмп

Четирите американски депутатки от Демократическата партия с малцинствен произход, охулени в серия ксенофобски туитове на президента Доналд Тръмп, му отговориха на обща пресконференция във Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма да ни накарат да замълчим", каза чернокожата депутатка в Камарата на представителите от Масачузетс Аяна Пресли. Тя обвини Тръмп, че му липсват доброта, съчувствие и почтеност, необходими за изпълнение на президентските задължения.

"Въпреки това насърчавам американците да не се хващат на тази въдица", продължи Пресли, според която нападките на президента имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на американците.

Илхан Омар, която също бе мишена на президентските туитове, обвини Тръмп, че отстоява идеите на белите националисти. Тя добави, че той е предприел открито расистка атака срещу четири цветнокожи народни представителки.

Най-младата дама в Камарата на представителите - Александрия Окасио-Кортес, каза, че не е изненадана от риториката на президента, обвиняван редовно в расизъм, откакто влезе в Белия дом.

Депутатката мюсюлманка от Мичиган Рашида Тлаиб поиска задействане на процедура за импийчмънт срещу Тръмп - въпрос, който всява разделение в демократическата опозиция, добавя АФП.

По-рано Тръмп отстоя критиките, които отправи в Туитър срещу четири депутатки в Камарата на представителите на американския конгрес, предадоха Ройтерс, ДПА и Асошиейтед прес.

Говорейки по време на събитие в Белия дом пред репортери, които го притиснаха по повод неговите туитове, които мнозина оцениха като расистки, Тръмп каза, че въпросните конгресни дами "мразят нашата страна" и "ако не им харесва тук, могат да си ходят".

Така той практически повтори нападките си, отправени през уикенда в Туитър, в които каза, че четирите цветнокожи депутатки от Демократическата партия трябва да се върнат в своите "скапани и пълни с престъпност" страни, от които те са дошли. Думите му явно се разминаха с факта, че четирите са американски гражданки и три от тях са родени в САЩ, отбелязва АП.

"Те само се оплакват", каза вчера президентът в отговор на репортерските въпроси. "Ако не им харесва тук, нека да си ходят, и знаете ли, сигурен съм, че на много хора те няма да липсват. Мисля, че те мразят нашата страна, и то много силно. Може и да греша. Избирателите ще решат", подчерта Тръмп, очевидно раздразнен, след като бе притиснат от репортерите.

Президентът засегна и темата за обявените предварително хайки през изминалия уикенд срещу имигранти, подлежащи на депортиране от САЩ, макар че в медиите се появиха твърде оскъдни информации по въпроса. Според него действията, предприети тези дни, са били "много успешни", макар че голяма част от тях са останали невидими за масовата публика.

"Мнозина, мнозина бяха извадени в неделя - вие просто не знаете за това. . . Беше много успешен ден, но вие просто не видяхте много от него", подчерта Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ