Тръмп имал банкова сметка в Китай

Тръмп имал банкова сметка в Китай

Тръмп имал банкова сметка в Китай

Доналд Тръмп притежава банкова сметка в Китай, където от години се стреми да реализира бизнес проекти. Това твърди изданието „Ню Йорк Таймс“, цитирано от „Би Би Си“.

Сметката е контролирана от групата Trump International Hotel Management на държавния глава и е плащала местни данъци в периода между 2013 и 2015 година. Според говорител на президента тя е открита „за проучване на потенциала за хотелски сделки в Азия“.

„Ню Йорк Таймс“ е успял да разкрие наличието на сметката след проучване на данъчните декларации на президента, който неколкократно е изразявал критиките си към американски фирми, които правят бизнес във втората икономика в света. Общият размер на изплатените данъци в Китай е 188 561 щатски долара.

По-рано изданието изобличи и друг факт, свързан с Тръмп – през 2016 и 2017 г., по време на първата година от управлението му, той е платил 750 долара федерални данъци в САЩ.

В навечерието на изборите в страната президентът, който ще се бори за втори мандат на 3 ноември, упорито критикува съперника си Джо Байдън и политиката му към Китай. Администрацията на Тръмп излезе с твърдения за отношенията на бившия вицепрезидент с азиатстката държава, намесвайки и сина му Хънтър Байдън.

„Неактивен“ офис

Алън Гартнър, адвокат в Trump Organisation, описа публикацията на „Ню Йорк Таймс“ като „чиста спекулация“ и каза, че в нея се правят „неправилни предположения“. Пред вестника той заяви, че Trump International Hotel Management „е открил сметка в китайска банка, имаща офиси в САЩ, за да плаща местните данъци“.

„Никакви сделки, трансакции или други бизнес дейности не са материализирани и от 2015 г. офисът е неактивен“, коментира Гартнър.

Според „Ню Йорк Таймс“ Тръмп поддържа чуждестранни банкови сметки в Китай, Великобритания и Ирландия.

„Край на зависимостта ни от Китай“

През август Доналд Тръмп заяви, че искал да предложи данъчни кредити и облекчения на американски фирми, с което да ги накара да преместят заводите си от Китай.

Освен това заплаши да отнеме държавни договори от компании, които продължават да възлагат работа на Китай.

В своя реч той обеща да създаде 10 млн. работни места за 10 месеца, отбелязвайки „края на зависимостта от Китай“. В пълен контраст „Ню Йорк Таймс“ докладва подробно как президентът се стреми да открие бизнес в страната, като стремежите му се засилват през 2012 г. с откриването на офис в Шанхай. Данъчните регистри показват, че са инвестирани най-малко 192 хил. долара в пет малки компании, създадени специално за реализиране на проекти в Китай в продължение на няколко години. Тези учреждения са заявили поне 97 хил. долара бизнес разходи от 2010 г., включително плащания на данъци и счетоводни такси сравнително наскоро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ