"Ню Йорк таймс": След поредното поражение в парламента пред Борис Джонсън има четири варианта

 Ню Йорк таймс: След поредното поражение в парламента пред Борис Джонсън има четири варианта

"Ню Йорк таймс": След поредното поражение в парламента пред Борис Джонсън има четири варианта

Оставката на председателя на британската Камара на общините Джон Бъркоу вчера стана поредната новина, свързана с кризата с Брекзита, отбелязва френският в. "Паризиен". Речта, в която я обяви, бързо се превърна в политическо предупреждение. "Камарата на общините е място, пълно предимно с хора, мотивирани от идеята си за национален интерес и обществено благо, както и от задължението си да вършат това, което според тях ще е добро за нашата страна", подчерта той. "Понижаваме статута на този парламент на свой собствен риск", предупреди Бъркоу в речта си, последвана от аплодисменти - макар и предимно от редиците на опозицията.

Опитите на британския премиер Борис Джонсън да преговаря с ЕС приличат на бързодвижещ се автомобил, движещ се към тухлена стена. Колкото по-неподвижна изглежда стената, толкова по-бързо Джонсън лети към нея, твърдейки, че не може да завие. Британският премиер смята, че след като както автомобилът, така и стената участват в катастрофата, може да обвини стената, защото е направена от тухли, се казва в редакционна статия на британския в. "Гардиън".

Затова Джонсън твърди, че Дъблин би бил също толкова отговорен за евентуален Брекзит без сделка, колкото и Лондон. Това са безсмислици. Консервативното правителство на Тереза Мей договори с Брюксел споразумението за излизане от ЕС. Провалът на Мей може да се дължи на лични слабости, но вина носят и Консервативната партия, и привържениците на твърдата линия, отказали да смекчат "твърдия" Брекзит, който те предпочитат.

Стратегията на Джонсън е да се възползва от тази непоклатимост както в международен, така и във вътрешен план. Тя обаче се оказа огромна грешка. Вместо да сложи край на вътрешното разделение в партията си, премиерът го увеличи. Опитът му да се възползва от момента и да свика предсрочни избори беше осуетен от една обединена опозиция. А благодарение на парламента обещанието му да напусне ЕС на 31 октомври, "каквото и да се случи", вече не е законосъобразен вариант.

Основният проблем с Брекзита без споразумение е, че той се представя като вариант, предлагащ сигурност чрез рязко скъсване със съюза. Ирландският премиер Лио Варадкар обаче даде да се разбере, че това изобщо не е вярно. Едновременно с икономическия и законов хаос, дължащ се на напускането без споразумение, Брюксел и Лондон ще трябва да се върнат към трите проблема, уредени от сегашното споразумение - финансовите компенсации, правата на гражданите и въпроса за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. И те ще трябва да бъдат решени по начин, приемлив за 27 европейски столици. Варадкар намекна още, че ако Джонсън смята, че може води предизборна кампания, обвинявайки непоклатимия ЕС за Брекзита без споразумение, няма да има приятелски преговори за изработване на споразумение за свободна търговия, каквото Джонсън иска. Пресконференцията в Дъблин е предупреждение, че разделението между ЕС и Великобритания може да стане постоянен конфликт в сърцето на Запада, подчертава в. "Гардиън".

След пораженията в парламента Джонсън има четири варианта, пише в. "Ню Йорк таймс". Вариант едно е да предоговори споразумението, постигнато от Тереза Мей. Но Брюксел отказва да се поддаде на заплахата от Брекзит без споразумение и високопоставени европейски представители казват, че не виждат никакви признаци за съществени преговори.

Британският премиер може вместо това да поиска отсрочка на Брекзита, както го задължава приетият от парламента закон - а след това да започне предизборна кампания, оплаквайки се от противниците си, които са го принудили да го направи. Гласоподавателите обаче може да не му простят това, отбелязва американското издание.

Джонсън може да поиска отлагане с надеждата, че останалите 27 страни няма да го одобрят. Но въпреки признаците за изчерпване на търпението на ЕС към британския политически цирк, според европейски дипломати вероятно отлагането в крайна сметка ще бъде прието.

Премиерът може да подаде оставка. В такъв случай временното правителство вероятно ще поиска отлагане на Брекзита и ще се наложи провеждането на нови избори. Проучвания на общественото мнение показват, че е вероятно на тях Джонсън да спечели парламентарното мнозинство, необходимо му за Брекзит без споразумение - ако не на 31 октомври, то след следващата определена дата.

Последната идея е най-налудничава и включва влизане на Джонсън в затвора - пренебрегвайки приетия от парламента закон, задължаващ го да поиска отсрочка на Брекзита. Бившият главен юридически съветник, консерваторът Доминик Грийв, заяви, че ако премиерът не изпълни изискването, може да се озове зад решетките.

Въпреки това тази идея привлича сериозно внимание в Лондон. Някои поддръжници на Брекзита изглежда не възразяват против нея - бившият консервативен лидер Иън Дънкан Смит призова Джонсън да наруши закона и да стане "мъченик" на каузата Брекзит.

Дори без да влиза в затвора, пренебрегването на закона може да се окаже начин за напускане на ЕС без споразумение. Освен това Джонсън е задължен да поиска отлагане само две седмици преди изтичането на крайния срок за Брекзита. Това означава, че всяко дело срещу него може още да се бави в британските съдилища, когато Великобритания напусне ЕС с изтичането на крайния срок.

Най-вероятно заплахата да бъде пренебрегнат законът ще се окаже блъф, който е добре приет от поддръжниците на Брекзита. Но трябва да се има предвид, че това са мрачни времена за британската политика, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

 

По материали на БТА 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ