"Обединени патриоти" със законопроект за "вечния длъжник"

Обединени патриоти със законопроект за вечния длъжник

"Обединени патриоти" със законопроект за "вечния длъжник"

"Обединени патриоти" предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева. Преди това обаче, той трябва да докаже, че през последната година е имал трудови доходи. 

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен. Той ще бъде внесен в парламента на 16 юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

"Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник, с човека, който работи и всичко отива към кредитори, банки, съдияизпълнители и всъщност няма истински хоризонт, в който да излезе от това робство. Това се опитваме да прокараме от началото на мандата. И в Гражданско-процесуалния кодекс имахме предложение за абсолютна давност от 10 години на задълженията, което за съжаление не получи подкрепа на второ четене. Това ще е един от приоритетите, които от "Обединени патриоти" ще имаме през предстоящия политически сезон", обясни съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов. 

"Това, което търсихме с предложения законопроект, който тепърва предстои да бъде обсъждан, е да се намери един справедлив, разумен подход към това от една страна физическите лица да преодолеят състоянието на неплатежоспособност, да се създаде възможност за възстановяване на тяхната социална и трудова активност и от друга страна справедливо удовлетворяване на техните кредитори", обясни доц. Красимир Димитров, с чиято помощ като експерт патриотите са подготвили закона. Според него повечето разпоредби в законопроекта са свързани с това да има прозрачност на производството. 

"Искам да подчертая, че не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше, а по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало. Тоест, съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от 3 години през последните 5, то трябва да е получавало доход, било на трудов или граждански договор", каза депутатът от НФСБ Христиан Митев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ