Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Обединени патриоти" със законопроект за "вечния длъжник"

Снимка: Мениджър нюз

"Обединени патриоти" предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева. Преди това обаче, той трябва да докаже, че през последната година е имал трудови доходи. 

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен. Той ще бъде внесен в парламента на 16 юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

"Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник, с човека, който работи и всичко отива към кредитори, банки, съдияизпълнители и всъщност няма истински хоризонт, в който да излезе от това робство. Това се опитваме да прокараме от началото на мандата. И в Гражданско-процесуалния кодекс имахме предложение за абсолютна давност от 10 години на задълженията, което за съжаление не получи подкрепа на второ четене. Това ще е един от приоритетите, които от "Обединени патриоти" ще имаме през предстоящия политически сезон", обясни съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов. 

"Това, което търсихме с предложения законопроект, който тепърва предстои да бъде обсъждан, е да се намери един справедлив, разумен подход към това от една страна физическите лица да преодолеят състоянието на неплатежоспособност, да се създаде възможност за възстановяване на тяхната социална и трудова активност и от друга страна справедливо удовлетворяване на техните кредитори", обясни доц. Красимир Димитров, с чиято помощ като експерт патриотите са подготвили закона. Според него повечето разпоредби в законопроекта са свързани с това да има прозрачност на производството. 

"Искам да подчертая, че не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше, а по-скоро производство с охранителен характер, където имаме засилено служебно начало. Тоест, съдът се грижи основно за протичане на производството и следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от 3 години през последните 5, то трябва да е получавало доход, било на трудов или граждански договор", каза депутатът от НФСБ Христиан Митев. 

още по темата
още от Политика