Бюджетът излиза на дефицит през ноември

Бюджетът излиза на дефицит през ноември

Бюджетът излиза на дефицит през ноември

Дефицит на консолидирана основа за първи път от началото на годината прогнозира финансовото министерство. 

На база на предварителни данни и оценки, салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към ноември 2020 г. се очаква да бъде отрицателно, в размер на 183,2 млн. лв. (0,2 % от прогнозния БВП). През октомври хазната беше на плюс, с над  654 милиона лева. 

Сумарно излишъкът от октомври и прогнозираният дефицит през ноември надхвърлят 800 милиона лева в условия, в които разходите от хазната са повече от постъпленията.

Постъпленията от данъци към края на октомври са под 30 милиарда лева, а само от ДДС – един от основните приходоизточници в хазната, са малко над девет милиарда лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 39 707,3 млн. лв. (89,4 % от годишния разчет). Съпоставено със същия период на предходната година, приходите по КФП се свиват със 146,5 млн. лв., като данъчните и неданъчните приходи са по-ниски с 587,4 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 440,9 млн. лева. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2020 г. са в размер на 39 890,5 млн. лв., което е 83,3 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП към ноември 2019 г. бяха в размер на 38 553,0 млн. лева.

През месеца са извършени разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.11.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 1 184,8 млн. лв. 

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към ноември 2020 г., ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец декември 2020 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ