Официално номинираха Мария Габриел за еврокомисар

Официално номинираха Мария Габриел за еврокомисар

Официално номинираха Мария Габриел за еврокомисар

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар. Решението бе съобщено от външния министър Екатерина Захариева след края на правителственото заседание.

„За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Благодаря на правителството”, каза Мария Габриел.

Процедурата предвижда във вторник, 16 май, Мария Габриел да има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, а след този разговор ще бъде определен ресорът й. След това ще се проведе изслушване в Ервопейския парламент.

Министър-председателят Бойко Борисов вече е информирал Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес - още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

България е без свой представител в ЕК от началото на 2017 г., откакто Кристалина Георгиева подаде оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме поста изпълнителен директор на Световната банка. Ресорът на Георгиева в ЕК беше „Бюджет и човешки ресурси”.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика.

Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института в Бордо. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения. От 2007 г. досега Габриел е евродепутат от Европейската народна партия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ