Около 100 хил. души излязоха на протест в Прага срещу премиера Бабиш

Около 100 хил. души излязоха на протест в Прага срещу премиера Бабиш

Около 100 хил. души излязоха на протест в Прага срещу премиера Бабиш

Близо 100 000 души излязоха вчера на демонстрация в Прага с искане за оставката на чешкия премиер Андрей Бабиш, предаде Франс прес.

Това е най-голямата демонстрация в Прага от десетилетия, твърдят журналисти, намиращи се на мястото на събитието.

Бабиш е подозиран в измама с европейски субсидии и конфликт на интереси, става ясно от проект за доклад на Европейската комисия.

"Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша", заяви заместник-председателят на неправителствената организация "Милион моменти за демокрация" Бенямин Рол пред близо 120 000 демонстранти, според организаторите.

"Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател", каза пред събралото се множество председателят на неправителствената организация Микулаш Минар.

От края на април в Чехия редовно има протести срещу Бабиш и министърката на правосъдието Марие Бенешова, която според демонстрантите цели да възпрепятства съдебния процес срещу премиера.

Според проекта за доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията Агроферт, основана от него и от чието управление той официално се оттегли през 2017 г.

От документа става ясно, че Брюксел иска от Чехия възстановяването на 17,4 милиона евро. Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през идните месеци, като се отчете и позицията на Прага.

64-годишният Бабиш настоятелно отрича да е в конфликт на интереси.

"Този доклад е атака срещу Чехия. Европейските чиновници ненавиждат чешките закони", каза днес Бабиш в реч пред чешкия парламент.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ