Окончателно 9% ДДС ще има за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Окончателно 9% ДДС ще има за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Окончателно 9% ДДС ще има за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Парламентът реши ресторантите, хотелите, книгите, детските храни и памперсите да са с 9% ДДС. Предложението бе на управляващите и е заложено в Закона за ДДС, който депутатите гласуваха днес на второ четене. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – двама и „въздържали се“ – един, с което промените бяха приети.

Ниската данъчна ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване на под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Депутатите приеха 9-процентното ДДС за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път. В това число влизат учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания. 

Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Първоначалното предложение беше само за ресторанти, хотели и книги, но между двете четения от ДПС предложиха ставката да ваважи за детски храни и памперси, като предложението им беше одобрено в пленарната зала. 

Между двете четения постъпиха и други предложения, но те бяха отхвърлени. Мнозинството запази данъчната ставка от 20 на сто за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга, както и за туроператорските услуги. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ