Окончателно: БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция

Окончателно: БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция

Окончателно: БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция

След петчасови дебати Пленумът на БСП излезе с решение, че Истанбулската конвенция няма да бъде подкрепена в пленарна зала. Окончателната позиция, одобрена от 61 членове на Пленума, 25 против и 7 въздържали се е Парламентарната група на Левицата да гласува против документа.

Преди заседанието лидерът на ПЕС и бивш водач на БСП Сергей Станишев обяви, който също участва във форума, се обяви категорично в подкрепа на конвенцията. Той критикува изразената по-рано позиция на партията си против конвенцията и декларира, че ще се опита по време на пленума да промени тази позиция. В хода на дебатите Станишев обявил дискусията за изкривена и обяснил, че няма такова нещо като трети пол в конвенцията. Отправил и предупреждение, че решението на социалистите ще има сериозни последици.

Това няма да е първия път, в който позициите на ПЕС и БСП се разминават, отвърнала му Нинова. И напомнила, че така е било и по отношение на квотите за мигранти, СЕТА и санкциите срещу Русия. Националните ни интереси диктуват по важни въпроси да имаме различни позиции, аргументирала се тя.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ