Окончателно: Хората под карантина ще гласуват с подвижна урна

Окончателно: Хората под карантина ще гласуват с подвижна урна

Окончателно: Хората под карантина ще гласуват с подвижна урна

Хората, поставени под карантина или в болнично заведение, ще могат да гласуват с подвижна урна. Те обаче ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ, за да може конкретните лица да бъдат извадени от основните избирателните списъци. Предвижда се още възможността да се гласува с изтекли лични карти. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Депутатите решиха още, че всяка една секционна избирателна комисия може да се състои от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина. 

Според промените, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на поставените под задължителна карантина. 

Разходите и обезпечаването на изборите, включително и с необходимите средства за защита е за сметка на Министерския съвет. ЦИК ще трябва да проведе разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка, записа още парламентът. 

Мнозинството в НС отхвърли предложението на ДПС всички партийни мероприятия да могат да се провеждат по правилата за културните събития. Отхвърлено беше и предложението на БСП заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден. Ето част от дебатите в пленарна зала. 

"Целта е да се въведат мерки, с които да се даде право за нормалното провеждане на вота за гражданите. Затова не се и налагало трайна уредба в ИК. Спазваме всички изисквания на кодекса", коментира зам.-председателят на ПГ ГЕРБ и един от вносителите на текстовете Красимир Ципов.

"Мястото на каквито и да е промени, свързани с изборния процес с предстоящите избори е в Изборния кодекс, а не в друг закон. Изборният кодекс е този нормативен акт, който обхваща изцяло материята, свързана с организацията на изборите", заяви Филип Попов - секретар на ПГ на "БСП за България". 

Хамид Хамид от ДПС, които са автори на предложението за уеднаквяване режима за ползване на зали, обясни, че идеята е да се даде шанс да не се превръща всяко партийно събиране в концерт. "Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт", каза Хамид. 

"Противоречие има в самите противоепидемични мерки", коментира Йордан Цонев от ДПС. "Дали ще гледат представление в една зала или по други причини едни хора са се събрали в зала на закрито - каква е разликата от противоепидемична гледна точка", попита той.

От "Обединени патриоти" обаче не се съгласиха с тази възможност и в крайна смета тя отпадна от проекта. "Тези промени са съобразени конкретно със заболяването, известно като Covid-19. Те не са общи разпоредби по отношение на гласуване, при която и да е епидемия, не са абстрактни правила за всички видове вируси и пандемии, които могат да възникнат. И в този смисъл ранга на уредбата им е логично да не бъде в Изборния кодекс", защити промените в закона секретарят на ПГ на "Обединени патриоти" Христиан Митев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ