Окончателно: Ще гласуваме на избори и с машини, и с бюлетини

Окончателно: Ще гласуваме на избори и с машини, и с бюлетини

Окончателно: Ще гласуваме на избори и с машини, и с бюлетини

Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти". "За" решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и Патриотите, "против" бяха представителите на ДПС и БСП.

Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си с в изборната урна.

Не беше прието предложението на ВМРО цифрите на политическите партии и коалиции в хартиената бюлетина да отпадне. 

От опозицията настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите. За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението.

Към 16.00 ч. днес депутатите изненадващо решиха дебатите по Изборния кодекс да продължат утре, въпреки че преди обед гласуваха да работят до окончателно приемане на всички текстове, които са заложени в проекта за ново изборно законодателство. Предложението заседанието да бъде прекъснато дойде от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. "За" него гласуваха 109, 78 "против" и 2-ма "се въздържаха".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ