Окончателно: ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

Окончателно: ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

Окончателно: ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра повторно Иван Гешев за главен прокурор. След близо петчасово обсъждане с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

„Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона и Конституцията в името на България“, заяви новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че прегласуването на кандидатурата му се наложи, понеже миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев и върна решението в ръцете на магистратите. На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета.

В часовете преди и по време на заседанието на ВСС бяха получени два сигнала за бомба. Пред сградата на Висшия съдебен съвет отново имаше демонстрации – едната „за“ и друга „против“ номинацията. Недоволните граждани блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“ още сутринта, а протестът им се охраняваше от полицията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ