Олаф Шолц стъпка по-близо до канцлерския пост в Германия

Олаф Шолц стъпка по-близо до канцлерския пост в Германия

Олаф Шолц стъпка по-близо до канцлерския пост в Германия

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц направи голяма стъпка към поемането на поста канцлер от Ангела Меркел, след като успя да сближи достатъчно позициите на потенциалните си коалиционни партньори в следващия парламент, за да бъдат започнати официални преговори за съставяне на ново правителство, предаде Блумбърг.

След по-малко от четири часа на преговори днес социалдемократите,  „Зелените“ и либералите от Свободната Демократическа партия (СДП) се договориха за основните принципи, върху които може да бъде изградена управляваща коалиция. Споразумението бе постигнато изключително бързо за германските стандарти, като разговорите между трите партии започнаха едва преди седмица.

Споразумението включва план за спиране на добива на въглища в Германия до 2030 г. – осем години по-рано от досегашния план, както и други мерки за борба с климатичните промени. ГСДП и „Зелените“ пък са приели искането на либералите да не бъдат въвеждани нови данъци. Детайлите по коалицията ще бъдат изяснени през идните седмици.

Тристранната комбинация, макар и доста разнообразна, има най-голям шанс да излъчи правителство в Германия, като партиите са подложени на натиск да преодолеят сериозните си различния по редица въпроси.

Макар че не е изключено да възникнат нови спорове, преминаването към етап на коалиционни преговори е ключова стъпка в сложния процес на прехвърляне на властта в Германия. Това показва, че партиите виждат достатъчно пресечни точки в политиките си и увеличава вероятността воден от Шолц кабинет да започне да управлява най-голямата икономика в Европа преди края на годината.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ