Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

Олаф Шолц официално положи клетва като канцлер на Германия, след като долната камара на парламента официално го избра за наследник на Ангела Меркел, а президентът го назначи, отваряйки нова страница в историята на страната.

Около 12:50 ч. българско време депутатите започнаха да се събират в заседателната зала на парламента за полагането на клетва. Заемането на канцлерското място в 13:00 ч. предизвика аплодисменти. Той се закле пред председателя на парламента, Бербел Бас, а след това се поклони пред депутатите. Повечето от присъстващите в залата се изправиха на крака.

Неговото правителство поема властта с големи надежди за модернизиране на най-голямата европейска икономика и борба с изменението на климата, но е изправено пред непосредственото предизвикателство да се справи и с най-тежката до момента фаза на коронавирусната пандемия, предаде „Асошиейтед Прес“.

Шолц, който от 2018 г. досега е вицеканцлер и финансов министър, спечели подкрепата на 395 депутати по време на гласуването тази сутрин и приветства случващото се с голяма усмивка. Много негови колеги го поздравиха и му подариха букети с цветя.

[[{"fid":"385055","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":400,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Getty Images

След това се отправи към президентството, за да бъде назначен като деветия канцлер на Германия. В двореца „Белвю“ бе посрещнат от държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, който му предаде официалния документ за назначаването.

От „Зюддойче Цайтунг“ съобщават, че заседанието на Бундестага е прекъснато след гласуването за 63-годишния Шолц.

Член 63 от основния закон на Германия казва, че „който получи мнозинството от гласове на членовете на Бундестага, е избран“. Коалицията, съставена от социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и Свободната партия, има 416 от общо 736 места в Бундестага.

Вчера бе подписано споразумението за коалиционен кабинет между лидерите на трите нови партии, които ще управляват страната. То бе представено още през ноември, но за подписването му беше нужно одобрение от всички членове на пакта. Социалдемократите одобриха сделката в миналата събота, свободните демократи – в неделя, а „Зелените“ го направиха в понеделник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ