Олаф Шолц наследява Ангела Меркел на канцлерския пост

Олаф Шолц наследява Ангела Меркел на канцлерския пост

Олаф Шолц наследява Ангела Меркел на канцлерския пост

Лидерите на трите партии, които ще съставят новото правителство на Германия, сключиха коалиционно споразумение, което предвижда социалдемократът Олаф Шолц да стане следващият канцлер на страната, предаде „Политико“.

Очакванията са коалицията между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната Демократическа партия да поеме властта в страната в началото на следващия месец, като по този начин ще бъде сложен край на 16-годишното управление на консерваторите под ръководството на Ангела Меркел.

След като Меркел не се кандидатира за нов мандат, социалдемократите успяха да спечелят парламентарните избори в страната през септември. Това постави Шолц, който бе министър на финансите в последното правителство на Меркел, във водеща позиция за канцлерския пост.

Той ще поеме управлението на страната в момент, в който тя се бори с рязко нарастващ брой на заразените с COVID-19 – ситуация, която раздели политиците в страната на лагери за и против въвеждане на нови ограничителни мерки.

Пактът слага край на близо петседмичните официални преговори, в които взеха участие близо 300 преговарящи от 22 работни групи. Екипите работиха при закрити врата, като лидерите на партиите не споделиха публично много информация за разговорите.

От самото начало коалицията между социалдемократите, зелените и либералите, известна като „Коалиция Светофар“, заради червеният, зеленият и жълтият цвят, с които се свързват партиите, се стара да поддържа цивилизован и оптимистичен тон, с което да контрастира на провалилите се преговори между консерваторите, зелените и либералите от 2017 г.

Опитите на партиите да демонстрират обединение предизвикаха подигравки в някои германски медии, особено след като лидерите на Зелените и Свободната Демократическа партия си направиха общо селфи. Макар че двете партии никога не са били естествени партньори, предвид фокусът върху околната среда и социалното равенство на първите и вярата в свободния пазар и ниските данъци на вторите, засега те успяват да поддържат мир помежду си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ