нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН не признава Йерусалим за столица на Израел

Снимка: Guliver / Getty Images

Генералната асамблея на ООН отхвърли едностранното решение на САЩ да признаят Йерусалим за столица на държавата Израел, въпреки заплахите на Доналд Тръмп да спре финансирането на страните, които му се противопоставят.

Организацията прие резолюция, че всяко решение за статуса на Йерусалим се смята за недействително, без да назовава пряко САЩ.

От 193-те страни 128 гласуваха в подкрепа на документа, включително и американските съюзници Великобритания и Франция, както и Русия.

9 държави гласуваха против – естествено сред тях са САЩ и Израел плюс и Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.

Неясно дали заради заплахите на Тръмп 35 членки гласуваха „въздържал се“ - включително Канада, Мексико, Полша и Унгария, а 21 страни не участваха във вота.

Въпреки поражението, Вашингтон смята, че щетите са ограничени. Американската посланичка Ники Хейли благодари в Twitter на 65-те държави, които според нея не са се подчинили на безотговорните методи на ООН, като са гласували против или са се въздържали.

По време на заседанието тя заяви, че гласуването ще повлияе на отношението на американците към ООН и отношението на САЩ към страните, които не уважават решенията им.

Според устава на ООН решенията на Генералната асамблея са препоръчителни, за разлика от задължителните решения на Съвета за сигурност.

 

още от Политика