ООН не признава Йерусалим за столица на Израел

ООН не признава Йерусалим за столица на Израел

ООН не признава Йерусалим за столица на Израел

Генералната асамблея на ООН отхвърли едностранното решение на САЩ да признаят Йерусалим за столица на държавата Израел, въпреки заплахите на Доналд Тръмп да спре финансирането на страните, които му се противопоставят.

Организацията прие резолюция, че всяко решение за статуса на Йерусалим се смята за недействително, без да назовава пряко САЩ.

От 193-те страни 128 гласуваха в подкрепа на документа, включително и американските съюзници Великобритания и Франция, както и Русия.

9 държави гласуваха против – естествено сред тях са САЩ и Израел плюс и Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.

Неясно дали заради заплахите на Тръмп 35 членки гласуваха „въздържал се“ - включително Канада, Мексико, Полша и Унгария, а 21 страни не участваха във вота.

Въпреки поражението, Вашингтон смята, че щетите са ограничени. Американската посланичка Ники Хейли благодари в Twitter на 65-те държави, които според нея не са се подчинили на безотговорните методи на ООН, като са гласували против или са се въздържали.

По време на заседанието тя заяви, че гласуването ще повлияе на отношението на американците към ООН и отношението на САЩ към страните, които не уважават решенията им.

Според устава на ООН решенията на Генералната асамблея са препоръчителни, за разлика от задължителните решения на Съвета за сигурност.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ