ООН осъди унгарския проектозакон срещу миграцията

ООН осъди унгарския проектозакон срещу миграцията

ООН осъди унгарския проектозакон срещу миграцията

Организацията на обединените нации(ООН) определи предложеният в Унгария проектозакон срещу миграцията като „атака срещу правата на човека“  и призова правителството да зачита правото за свобода на сдружаване, предаде „Ройтерс“.

Във вторник правителството на премиера Виктор Орбан внесе законопроект, които ще позволи на министъра на вътрешните работи да забранява всички неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват „опасност за националната сигурност“

Документът, който стана известен под името „Спри Сорос“, е поредната мярка от антиимиграционната политика на Орбан, насочена срещу американският милиардер и филантроп от унгарски произход.

Законът бележи поредното затягане на контрола върху групи и организации, „работещи по въпроси, които според правителството са в разрез и интересите на държавата, като миграцията и предлагането на убежище“, заяви  говорителят на комисариата за човешките права към ООН Рупърт Колвил.

„Предложеното законодателство представлява неоправдано ограничение на правото за свобода на сдружаване и тревожно продължение на правителствената атака срещу правата на човека и гражданското пространство“, каза Колвил по време на пресконференция в Женева.

Унгарското правителство твърди, че законопроектът, който ще наложи допълнителен 25-процентов данък върху даренията от чужбина за неправителствените организации, подкрепящи миграцията в Унгария, има за цел да възпрепятства нелегалната имиграция, която според Орбан подкопава европейската стабилност.

„Подобен данък вероятно ще доведе до намаляване на бюджетите и ще попречи на набирането на средства, като по този начин ще навреди на способността на неправителствените организации да осъществяват своите дейности и услуги“, добави Колвил.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ