Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Опозиционна сенаторка пое функциите на временен президент на Боливия

Кадър от RT en Español / Youtube

Боливийската сенаторка Янине Анес, която е от опозицията, се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико, съобщиха осведомителните агенции.

В присъствието на опозиционни законодатели 52-годишната Анес, която беше втори заместник-председател на Сената, заяви, че поема президентския пост, позовавайки се на конституционната клауза, че председателят на Сената става държавен глава след оставка на президента и вицепрезидента. Конституционният съд на Боливия призна за законно решението.

Анес обеща, че възможно най-скоро ще бъдат насрочени избори. Тя призова боливийците да се обединят и обясни решението си да се обяви за временен президент с необходимостта да се възстанови социалният мир.

И двете камари на боливийския парламент вчера не успяха да съберат кворум и да проведат заседание, за да решат кой да поеме президентския пост и да съставят преходно правителство. Заседанията бяха бойкотирани от законодателите от лявата партия на бившия президент.

Членовете на горната камара трябваше да обсъдят оставката на председателката си Адриана Салватиера и да назначат нов президент. От поста си преди дни се оттегли председателят на долната камара.

Моралес подаде в неделя оставка след седмици на бурни протести срещу измами на президентските избори на 20 октомври, които твърдеше, че е спечелил още на първи тур, припомня БТА.

Не е ясно дали решението на Анес да се обяви за временен президент ще намали напрежението в столицата и други градове на Боливия, отбелязва Ройтерс. Видео показва как в град Кочабамба полицията влиза в сблъсъци с привърженици на Моралес и маскирани протестиращи, призоваващи към гражданска война. Сенатор от партията на бившия президент призова вчера към протести, които да продължат, докато Моралес не се върне в страната, за да си довърши мандата, който изтича през януари.

Най-голямата федерация на профсъюзите в Боливия заплаши с безсрочна стачка, ако политиците и лидерите на гражданските организации не успеят да възстановят реда в страната.

още по темата
още от Политика