Орел, рак и щука за състава на ЦИК

Орел, рак и щука за състава на ЦИК

Орел, рак и щука за състава на ЦИК

Нова огнева точка между управляващите от ГЕРБ и опозицията се заражда около подготовката на предстоящите евроизбори. Какъв да бъде съставът на ЦИК е спорната тема между двете най-големи партии.

БСП иска състава на Комисията да бъде променен преди евровота, тъй като мандатът на настоящите членове изтича през март, а ГЕРБ – да бъде удължен. Изненадващо, в спора се намеси трети играч - ВМРО изненадващо даде заявка, че този път няма да подкрепи коалиционния си партньор в управлението ГЕРБ

Няма пречка съставът на Комисията да бъде променен преди изборите на 26 май, коментира през уикенда зам.-председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти", Искрен Веселинов.

От една страна го изисква законът, а от друга, според Веселинов, до момента от ГЕРБ не са посочили достатъчно смислени доводи да се запази настоящата комисия. ВМРО ще изрази тази позиция и на предстоящитe консултации в патриотичната коалиция, сподели още Веселинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че Асоциацията на европейските журналисти също била за нов състав на ЦИК, което бе последвано от светкавично опровержение от страна на асоциацията.

Вариант е титулярен състав на ЦИК да проведе европейските избори през май, ако мандатът на настоящият е изтекъл, коментира днес вицепремиерътТомислав Дончев. Той предупреди за очаквани зловредни вмешателства в предизборния и изборния процес

"Готови сме да противодействаме, набелязали ксме онкретни мерки", каза Дончев и добави, че няма изборен процес у нас, за който да не се е правил опит да бъде ударен.

"Всичко, каквото може да се направи, го правим", каза той и че подчерта, че не трябва предварителни истерии да слагат петно върху изборния процес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ