Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още един чешки министър подаде оставка заради подозрения в плагиатство

100

Снимка: Guliver/ Getty Images

Втори министър от сегашното чешко правителство подаде оставка в рамките на седмица заради подозрения в плагиатство. Това е министърът на труда и социалните грижи на Чехия, Петър Кърчал, предаде Чешката осведомителна агенция (ЧТК) , цитирана от ТАСС.

Министърът мотивира решението си с думите, че не иска "да създава проблеми, нито на партията си, нито на семейството си, нито на здравето си". За решението на Петър Кърчал вече е информиран чешкият премиер Адрей Бабиш. Според предварителна информация, постът на министър на труда може да заеме Яна Малачова, която в момента оглавява едно от звената във ведомството, предаде БТА.

Петър Кърчал беше министър в коалиционното правителство на милиардера Андрей Бабиш от сформирането му на 27 юни, след продължителен период на тежка политическа нестабилност в Чехия, последвала изборите през октомври.

Конкретната причина за оставката на министъра стана, появилата се вчера информация, че написаната през 2007 г. от Кърчал дипломна работа за придобиване на бакалавърска степен на тема "Младежта и свободното време" съдържа редица заемки от текстове на друг автор. Университетът "Томас Бата" в източния град Злин, където Кърчал е учил, започна разследване на случая, предаде Асошиейтед прес. Една седмица по-рано, заради подозрения в плагиатство, подаде оставка и министърката на правосъдието на Чехия, Татяна Мала, обвинена, че е преписала две научни тези в два различни университета.

още от Политика
26
Петък
Април