Още не е ясно колко машини за гласуване ще са нужни за изборите през юли

Още не е ясно колко машини за гласуване ще са нужни за изборите през юли

Още не е ясно колко машини за гласуване ще са нужни за изборите през юли

Никой няма да приеме никакви оправдания, ако не успеем да изпълним закона. Няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не успее да изпълни закона такъв, какъвто е и не осигури честни избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Все още не е пресметнато колко машини за гласуване ще бъдат необходими за предсрочните избори на 11 юли, но според Томов те ще бъдат с около 400-500 повече. Фирмата-изпълнител на договора може да ги осигури. 

"Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар", обясни говорителят на ЦИК. 

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това. Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата. Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол.  

Говорителят на ЦИК посъветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот. "Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката", увери Томов. 

"На изборите на 4 април машини за гласуване имаше в 9400 секции в страната и предполагам, че тези, които вече са доставени, ще стигнат", коментира в ефира на bTV Росица Матева, зам.-председател и говорител на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Тя напомни, че машинното гласуване ще е задължително за секциите с над 300 избиратели. 

ЦИК очаква информация от "Информационно обслужване" в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за тях, уточни Матева. 

По думите ѝ до момента не е платено нищо на доставчика на машините "Сиела Норма" по договора, сключен с предходната ЦИК за 43 млн. лв. "Предстои среща с представители на фирмата, които трябва да представят още документи", допълни говорителят на ЦИК. 

Тя обяви още, че ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините, също и изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече машини. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ