нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още неясноти около застраховката "Гражданска отговорност" – поскъпва ли и с колко?

Снимка: Shutterstock

До 4 пъти по-скъпа може да стане застраховката „Гражданска отговорност” с новата система „Бонус - Малус”. Законопроектът беше представен за обществено обсъждане. Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории, а шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Очаква се оскъпяването да достигне до 400%. Според експертите, обаче, все още е рано да се каже какъв ще бъде ефектът от промените.

„400% е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара. Всяко едно нарушение е потенциално ПТП”, заяви в ефира на Нова телевизия Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

„В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от системата „Бонус - Малус”, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Хубавото е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии“, коментира застрахователният експерт Цветанка Крумова.

По думите й целта на въвеждането на тази нова система е подобряване на безопасността на движението по пътищата. И поясни, че фокусът в момента е насочен върху част от промените, а именно - задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила.

„Ако имате един собственик с определен брой точки „Бонус-Малус” и друг водач, се взима предвид най-лошият шофьор. Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката”, добави застрахователният експерт Цветанка Крумова. 

още по темата
още от Политика