Освободиха от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

Освободиха от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

Освободиха от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за временно освобождаване от ДДС на доставката на ваксина срещу COVID-19 и медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия.

Промените са свързани с необходимост от спешно въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, посочват вносителите.

Във връзка със Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз се предвижда след изтичането на преходния период към 31 декември 2020 г. разпоредбите на правото на Съюза в областта на ДДС да продължат да се прилагат в Северна Ирландия за следващите 4 години по отношение на сделки със стоки.

Същевременно за всички останали сделки в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се прилага съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от гледна точка на българския закон ще се третира като трета страна.

За правилното функциониране на системата на Съюза за ДДС в Северна Ирландия ще бъдат въведени отделни идентификационни номера по ДДС със специфичен префикс, посочват още вносителите. 

Според тях, приемането на предложените промени в закона няма да доведат до допълнителни разходи за задължените лица и администрацията, предвид това че се регулира новия статут на лицата, установени в Обединеното кралство и Северна Ирландия, съответно променя се само данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и тестове за COVID-19. 

Румен Гечев от БСП заяви, че групата подкрепя промените, но попита управляващите защо преди дни са отказали да намалят от 20 на 10% ДДС-то за всички лекарства. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ