От 5 до 12 години затвор за каналджии на мигранти

От 5 до 12 години затвор за каналджии на мигранти

От 5 до 12 години затвор за каналджии на мигранти

Парламентът приена първо четене промени в Наказателния кодекс, с които лице, което набира, транспортира, укрива, приема отделни лица или групи от хора и ги превежда през границата на страната, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 12 години и глоба от 15 до 20 хил. лв. „За” гласуваха 117 народни представители, 4 бяха „против”, а двама се въздържаха, с което предложението бе прието.

Парламентът прие, когато деянието представлява опасен рецидив или е извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, наказанието да бъде лишаване от свобода от 7 до 15 години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Народните представители приеха още, лице, което преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 хиляди до 20 хиляди лева. Парламентът прие, лице, което образува или ръководи организирана престъпна група, да се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Лице, което участва в такава група, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ