От "Дондуков"2: Няма стенограма на разговорите с руския патриарх

Разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма, обявиха от прессекретариата на държавния глава. По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ поиска президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква по време на посещението му у нас. След края на визитата му руската православна църква публикува на сайта си видеозапис от изявлението на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев на срещата им преди два дни. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики и назидателен тон и поведение като основното послание е, че "България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. От Русия!". От този запис не става ясно какво е отговорил Радев на поучителната реч на госта си.

На няколко пъти патриарх Кирил отправи нападки в изявленията си пред медиите у нас и в Русия, че е огорчен от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. В словото си по време на тържествата на Шипка, в които участва и руският патриарх, президентът Радев заяви, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете.

От ГЕРБ настояват стенограмата от срещата на Радев и патрирах Кирил да се разсекрети, "за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали българската национална позиция е била една при премиера, друга при президента.", поясни от името на ПП ГЕРБ депутатът Тома Биков. "Надяваме се президентът, като човек с ястребско поведение, като ястреб да е защитил българската национална позиция. Благодарни сме на руската армия, че е водила война в името на българската свобода, но в тази армия са участвали и българските опълченци, така, както са участвали и други националности“, каза още той.

"Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.", отговориха от "Дондуков"2.

По линия ни височайшата визита тече още един скандал, след като  вицепремиерът Валери Симеонов нарече руския патриарх „второразрядно съветско ченге“, „агент на КГБ“ и “цигарен милиардер“ по повод разпространения от Москва видеозапис. Депутатите от "Обединени патриоти" настояха той да се извини на Кирил. Правителството и ГЕРБ също се разграничиха от изказването на Симеонов: 

"Това е преценка на вицепремиера, която е направил в качеството си на лидер на НФСБ, доколкото разбирам. Българското правителство няма такава позиция", заяви Биков.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ