Отхвърлиха ветото на президента за банковата несъстоятелност

Отхвърлиха ветото на президента за банковата несъстоятелност

Отхвърлиха ветото на президента за банковата несъстоятелност

Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност с автори Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от ДПС. Ветото подкрепиха 40 депутати (БСП и "Воля"), против бяха – 129 ( ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС).

Държавният глава Румен Радев наложи вето на три параграфа от Преходните и заключителните разпоредби на закона с указ от 21 февруари 2018 година.

Според вносителите целта на закона е да се попречи за вторичното разграбване на КТБ, а според президента - със задна дата се обезсилват всички сделки като цесии и прихващания по време на специалния надзор в банката преди обявяването й в несъстоятелност.

Сред мотивите си авторите са посочили и попълване на масата на несъстоятелността на банката с 1,4 млрд лв.

Препотвърдените днес от парламента изменения дават възможност за ретроактивно, обратно действие, на норми, за да бъдат обявени за нищожни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо дружество, и последният е поел неговото вземане, без обаче да е платил.

Според законодателите "недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице (независимо от броя на прехвърлянията), ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив (различен от вземане за цена по сделка), съразмерно на прехвърленото вземане".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ