Българите в чужбина ще гласуват в 784 секции в 68 държави

Българите в чужбина ще гласуват в 784 секции в 68 държави

Българите в чужбина ще гласуват в 784 секции в 68 държави

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. За първи път ще секция и в Доминиканската република, както и на някои гръцки острови. Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, Германия - 117 и Турция - 112.

В Азия, Австралия и Океания в 7 държави ще бъдат открити 16 секции. 16 секции в 13 държави ще бъдат разкрити в Близкия изток и Африка. В Източна Европа и Централна Азия ще има 17 секции в 7 държави. В Югоизточна Европа – 172 секции в 12 държави. В Европа ще бъдат открити 483 секции в 22 държави, а в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат отворени 80 секции.

По данни на ЦИК 65 344 са българските граждани, за които е получен списък да бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Гражданите, които не са в тези списъци, също ще могат да гласуват, като попълнят изискваната от закона декларация. 

"Около 70% е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април", информира на брифинг зам.-председателят на работната група "Избори" в МВнР Калин Анастасов. 

"19 дни преди изборите, а ние все още нямаме решение за машините за гласуване в чужбина. Надявахме се, че това ще стане на 20-ия ден преди изборите, за съжаление нямаме решение и това ни поставя във все по-голямо напрежение, искрено се надяваме да се вземе много бързо решение оттук нататък, за да можем и ние да изпълним задачите, които ще ни бъдат поставени от ЦИК", каза постоянният секретар и председател на работната група "Избори" Иван Кондов.

От МВнР обявиха, че са логистично обезпечени от утре, 22 юни, от 13:00 ч. да стартират процеса по доставянето на машините. 

Относно секциите, които се разкриват на някои курортни места, Кондов коментира така: "Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президенстски избори, ще трябва автоматично да отворят секции там, а сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани на тези места. По думите му големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ