Отлагат декларацията за военен неутралитет на Сърбия

Отлагат декларацията за военен неутралитет на Сърбия

Отлагат декларацията за военен неутралитет на Сърбия

Белград ще отложи приемането на документ за политическа независимост и военен неутралитет заради предстояща среща със сръбски лидери от региона. Това съобщи изданието „Данас”, цитирано от БГНЕС. Очаква се през почивните дни президентът Вучич да се срещне с члена на сръбското председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик и президента на Република Сръбска Желко Цвианович.

Ще бъдат обсъдени актуалните политически „трусове” в БиХ и Черна гора. Според източници на изданието е било планирано декларацията да бъде гласувана в парламента преди посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който пристига в Белград в понеделник.

„През последните месеци Русия настоява Сърбия твърдо да се ангажира да остане военно независима, тъй като Москва се опасява, че страната ни в крайна сметка може да стане член на НАТО”, твърдят дипломати. Сръбските държавни служители смятат, че една такава декларация ще успокои руснаците.

Неофициално Русия „насърчава” Белград да включи определението „военен неутралитет” в сръбската конституция. Според източниците на „Данас“ това е „невъзможно да бъде изпълнено в краткосрочен план, предвид предстоящата кампания за парламентарни и местни избори“. Гласуването на промени в Конституцията изисква дълга и сложна процедура, включваща подкрепа на мнозинство от две трети в парламента и подкрепа на референдум, в който са участвали повече от половината гласоподаватели. В сегашния си състав парламентът ще заседава до края на февруари.

Някои политически и правни експерти поставят под въпрос „целесъобразността“ на планираната декларация за „политическа независимост и военен неутралитет”. Те припомнят, че вече има „Резолюция за защита на суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред на Република Сърбия”, приета през декември 2007 г. във връзка с косовския въпрос, като един от членовете в нея постановява военен неутралитет.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ