Отложиха с година въвеждането на лични карти с чип

Отложиха с година въвеждането на лични карти с чип

Отложиха с година въвеждането на лични карти с чип

Парламентът отложи с една година въвеждането на новите лични карти с чип. Текстът мина на второ четене в преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и чужди въоръжени сили. Чрез него се правят поправки в Закона за личните документи.

От ГЕРБ обясниха, че са използвали този закон, защото и с него се предвижда въвеждане на нови документи - от януари догодина служителите на НАТО, пребиваващи у нас, също е трябвало да получават карта за пребиваване. Правителството обаче не е одобрило тези нови образци.

Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, която бе открита в средата на тази година от МВР, обясни зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той гарантира, че срокът ще бъде спазен, като се очаква поръчката да приключи до средата на следващата година, тъй като през втората половина на 2020 г. се очаквал сериозният пик на подмяна на лични документи.

Димитър Данчев от БСП обвини управляващите в "опити за шикалиране", с които се отлага електронната идентификация, а оттам и електроннното управление като цяло.

С промените в закона от 2016 г. се въведоха нови образци – лична карта с електронен носител, паспорт с електронен носител и още един трети вид документ, свръзан с пребиваването на чужденци у нас. МВР миналата година започна подготовка на този процес за въвеждане на новата системе за централизирано издаване на документите, обясни Ципов в кулоарите. В момента тя е децентрализирана и българските лични документи се произвеждат в 30 центъра.

Зам.-шефът на МВР припомни, че се предвижда със законови поправки да се появят нови документи – паспорт с 10 години валидност, а гражданите ще могат да избират дали той да бъде за 5 или 10 г. Другият тип документ е временна лична карта за лицата, които имат забрана да напускат страната. Тези лични карти няма да се различават по същество, най-вероятно няма да имат електронен носител, но ще имат същите защити като другите. Затова в началото на следващата година МВР и МВнР щели да внесат поправки в закона за българските лични документи, за да се въведат тези два нови образци на документи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ