Отпускат близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за борба с COVID-19

Отпускат близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за борба с COVID-19

Отпускат близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за борба с COVID-19

Правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки и още 731 милиона за икономически мерки, свързани с борбата с пандемията от COVID-19. Те ще бъдат отпуснати от националния бюджет, обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. За пакета стана ясно още в четвъртък, когато Борисов анонсира рокадите в кабинета.

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др. 

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

67 млн. лева до края на настоящата година ще отидат за за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19. Средствата ще бъдат използвани, за да се подсигури нетна заплата от 1000 лв. за всеки на първа линия в борбата с пандемията. 

Еднократна добавка към пенсиите - по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца, като за целта са отделени 318 млн. лв.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв. 

Увеличаване на субсидирането на болниците - 17.3 млн. лв.

С 10% се увеличава стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства се отпускат към МТСП за личните асистенти в размер на  122 млн. лв. 

Увеличава се минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева. Междувременно, се увеличава срокът на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца. 

Икономическите мерки включват:

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на икономическото министерство за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас. 

Допълнителни средства се отпускат към Министерството на културата в размер на 15 млн. лв. за творци. 

Борисов уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. "С намаления данък в туризма - приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година", добави той.

Към този момент Борисов увери, че не се налага теглене на нов заем. 

Борисов заяви, че ще удължат с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да може тези мерки да работят.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ