Папа Франциск към елита в Давос: Да не се правим, че бедността няма значение

Папа Франциск към елита в Давос: Да не се правим, че бедността няма значение

Папа Франциск към елита в Давос: Да не се правим, че бедността няма значение

Папа Франциск призова участниците в икономически форум в Давос „да поемат отговорност“ за бедността и нарастващото неравенство в света.

"Това е морален императив, отговорност, която засяга всички ни, да създадем подходящи условия за достоен живот на всеки човек“, се казва в посланието на папата, прочетено на откриването на форума на световния политически и икономически елит.

"Не можем да останем безучастни пред страданието на милиони хора с ранено достойнство, нито можем да продължим да вървим напред, като се правим, че растящите бедност и несправедливост нямат значение“, продължава посланието, цитирано от Франс прес.

Папата отправи подобен призив и през 2014 г. за борба срещу социалното изключване и настоя за по-добро разпределение на богатството и създаването на работни места.

В навечерието на форума в Давос бе публикуван традиционният доклад за глобалните рискове през 2018 и увеличаващото се неравенство е сред глобалните тенденции, които икономистите подчертават.

Според документа гладът е един от най-големите глобални рискове през 2018 г.
Разрушаването на околната среда и усложняващата се структура на хранителната индустрия са благодатни за внезапни сривове в доставките на хранителни стоки. Период без реколта, болест по посевите, политическа нестабилност, природен катаклизъм в селските райони – всичко това може да доведе до глобална криза със съпътстващия я скок на цените на храните.

Гладът в една страна незабавно ще се отрази на останалите – географската мобилност на населението на планетата расте и авторите на доклада я включват в списъка на потенциалните рискове.

В отделни райони на света съперничеството за вода и плодородни почви вече води до гранични конфликти, които във всеки момент могат да прераснат във война. Ако към това се добавят и тълпи гладни бежанци, рецептата за криза от регионален мащаб е изпълнена, предупреждават авторите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ