Папа Франциск призова за предпазлив подход към мигрантите

Папа Франциск призова за предпазлив подход към мигрантите

Папа Франциск призова за предпазлив подход към мигрантите

Страните трябва да ограничат приема на бежанци до капацитета си за интегрирането им, призова папа Франциск на среща с посланиците, акредитирани към Светия престол.

В годишното си обръщение към дипломатите Франциск отново призова властите да преценяват внимателно и мъдро до каква степен страните им са в състояние да осигурят достоен живот за имигрантите. Това е второто изявление на понтифика, в което призовава за предпазлив подход при приема на мигранти, предават информационните агенции.

Не можем да затворим сърцето си за един бежанец, но правителствата трябва да направят преценка как да приемат бежанците, защото трябва не само да ги приемат, но и да ги интегрират, заяви през ноември папата.

Франциск призова за изграждането на общества, които са отворени и приемащи чужденците, но в същото време сигурни и мирни.

Мигрантите не трябва да забравят, че са длъжни да уважават законите, културата и традициите на страните, които са ги приели, отбеляза главата на католическата църква и продължи: В замяна страната, която ги е приела, трябва да им гарантира възможността да се интегрират в обществото, без да се чувстват заплаха за своята сигурност, културна идентичност и социополитическо равновесие.

В годишната си реч, която трасира геополитическата ориентация на Светия престол, папата изрази тревога от нарастването на популизма по света. Идеологията, която използва социалните затруднения, за да насажда презрение и омраза и която вижда в другия враг за унищожаване е враг на мира, заяви папа Франциск. По думите му популистите се преструват на носители на добро за народа, но след тях остава само лошо – бедност, разделение, социално напрежение, страдание и често смърт. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ