Парламентът прие на второ четене Закона за горивата

Парламентът прие на второ четене Закона за горивата

Парламентът прие на второ четене Закона за горивата

Парламентът прие промени в Закона за горивата на второ четене. Текстовете забраняват зареждане на пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Предвидена е глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева за нарушителите. За фирми - санкцията е от 20 000 до 200 000 лева.

Законът влиза в сила от 25 януари 2020 г.

С поправките на закона се забранява пълненето на газови бутилки и устройства извън данъчни складове. Промените предвиждат още облекчаване на режима за зeмеделските стопани, които ползват бензин и дизел за собствени нужди.

Дребните търговци на горива се събраха пред парламента - този път, за да подкрепят промените.

„Законът в този му формат, в който го приехме всички ние и ще бъде работещ за икономиката и за потребителите и моментът, в който парламентът гласува нашата точка, ние символично ще съблечем нашите жилетки и ще се приберем и ще спрем протеста, който вече водим година и половина против стария закон”, заяви пред БНТ Симо Симов, зам.-председател на асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива.

„Всичко отпадна. Нито ще има изисквания за вместимости, нито ще има бутилки, нито ще има големите гаранции за бензиностанциите. Който търгува на едро, ще бъде диференцирано, правиш оборот до определена сума, толкова ти е, правиш по-големи обороти, толкова ти е гаранцията. Това е справедливо”, отбеляза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ