Парламентът прие спорния закон за горивата

Парламентът прие спорния закон за горивата

Парламентът прие спорния закон за горивата

Депутатите приеха спорния закон за горивата, предизвикал протести от собствениците на малки бензиностанции.

За регистрация търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен капитал 1 млн. лева, а за тези, които по закон нямат капитал - активи в размер не по-малък от 1 млн. лева, предава bTV.

Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева.

Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева, или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лева за всеки обект.

За съхраняване на нефт извън данъчни складове изискването е внесен капитал в размер не по-малък от 1 млн. лева или активи в същия размер. Лицето трябва да разполага със собствени или наети съдове за съхранение на втечнен нефтен газ, а обектите за съхранение трябва да разполагат с физическа охрана или сигналноохранителна техника.

Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.

Законът доведе до противоречиви изявления в групата на „Обединени патриоти”. След пленарното заседание в стаята им се състоя съвет, на който трите партии трябваше да се разберат. 

Междувременно на граничен пункт Капитан Андреево започна спонтанен протест на търговци. Собственици на малки бензиностанции отново се вдигнаха на протест и блокираха пункта.

Те започнаха протестите си срещу закона още в края на юни. Тогава заплашиха с блокади на пътища и граници. Собствениците се разбунтуваха срещу въвеждането на допълнителни финансови изисквания за работата им.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ