Парламентът намали състава на ЦИК

Парламентът намали състава на ЦИК

Парламентът намали състава на ЦИК

Съставът на Централната избирателна комисия ще бъде намален от 18 на 15 души и ще се назначава от президента, реши парламентът. Председателят, заместник-председатели и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава, а предложенията ще се обявяват на интернет страницата на Президентството. Това гласуваха още депутатите с приемането на второ четене поправките в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ". Текстовете бяха гласувани със 155 гласа "за", 72 "против" и двама "въздържали се".  Против текстовете гласуваха само депутатите от ГЕРБ, всички останали партии подкрепиха това изменение

Припомняме, че според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове, като председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.  

По време на дебата по текстовете, от ГЕРБ-СДС твърдо възразиха срещу промените. Според Даниел Митов тези предложения на мнозинството поставят под въпрос легитимността на следващите избори. Той призова депутатите да си дадат сметка, че е неразумно да се правят за толкова бързо време радикални промени в начина, по който се съставя ЦИК.

"Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи - безпристрастност, прозрачност и независимост?", попита Митов от парламентарната трибуна. 

Председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева защити поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия. "Темата за ЦИК може би наистина трябва да се изговори днес. В момента ЦИК е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя. Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност", каза още Митева.

Реакция последва и от БСП. "Уважаеми г-н Митов, репликата ми има два аспекта. Не търсете нещо, за да атакувате президента Радев", каза Крум Зарков в отговор на Даниел Митов. Той заяви, че с обсъждания текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК. 

Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че Румен Радев е кандидат за президент. "Търси се увеличаване на павомощията на президента, който след 6 месеца ще бъде кандидат за президент. Всъщност така, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните избирателни комисии и на какъв принцип ще бъдат построени те?", попита още Караянчева. 

Тома Биков също се включи в дебата и каза, че ГЕРБ-СДС също имат интерес от тази промяна, защото след 6 месеца ще имат президент. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ