Парламентът си избра председател

Парламентът си избра председател

Парламентът си избра председател

Жена застана за втори път на председателското място в парламента. Преди малко новото Народно събрание гласува в подкрепа на кандидатурата на Ива Митева Рупчева, издигната от "Има такъв народ". Тя бе подкрепена със 167 гласа. Другата кандидатура беше на Цвета Караянчева, издигната от ГЕРБ, но тя събра по-малко гласове. Гласуването в парламента днес се провежда с вдигане на ръце, тъй като електронната система все още не е преместена от Партийния дом в предишната сграда на Народното събрание.

Ива Митева има нужната компетентност за поста, тъй като досега е била шеф на правната дирекция в Народното събрание, коментираха наблюдатели. Тя е юрист по образование.

Номинацията й беше обявена от Тошко Йорданов, който изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. 

Кандидатурата на Караянчева получи само гласовете на депутатите от ГЕРБ - 75 гласа "за". Всички останали депутати бяха "против". 

Кратки процедурни схватки предшестваха избора. От ГЕРБ предложиха промяна в процедурата за избор, с която председателят на парламента да бъде избран чрез ставане на крака, като всеки депутат казва дали е "за" или "против" кандидатурата. 

Предложението направи Александър Ненков. Тома Биков пък уточни, че целта на предложението е да има яснота какво е новото парламентарно мнозинство и кой влиза в него, но в крайна сметка то беше отхвърлено. Впоследствие от ГЕРБ декларираха, че ще се въздържат при избора на кандидатурите от други политически партии. 

Заседанието продължава с избор на заместник-председатели на парламента.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ