Парламентът спира редовните си заседания, ще се събира само за законодателството за извънредното положение

Парламентът спира редовните си заседания, ще се събира само за законодателството за извънредното положение

Парламентът спира редовните си заседания, ще се събира само за законодателството за извънредното положение

Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира само по законодателство, свързано с въведеното извънредно положение. Парламентарният контрол също се преустановява и отговорите на министрите ще бъдат само в писмена форма. Проектът на решение е подписан от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов и депутатът от НФСБ Борис Ячев. „За“ предложението гласуваха 115 народни представители, „против“ – 65 и без „въздържали се“.

Конституцията предвижда възможност Народното събрание да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на перзидента или по искане на Министерски съвет. Правилникът предвижда при искане по Конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не. Депутатите решиха парламентарните комисии в това време ще провеждат заседания, като по нейно решение може да бъде ограничен достъп на външни лица. 

С решението за спиране на редовните заседания на Народното събрание отпадна цялата предвидена програма за тази седмица, а мярката предизвика бурни разисквания в пленарната зала. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни извънредната мярка със спазване на препоръките на Оперативния щаб за социална изолация. Караянчева изрази опасенията за автоматично блокиране на Народното събрание при евентуален случай на установяване на коронавирус сред депутатите.

„Предложението, което днес направих, не е само мое. Под него са се подписали и председатели на парламетарни групи. Тук някой от трибуната каза, че съм казала да бдим. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български граждани бяха навън на улицата и манифестираха и ядяха целена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна. Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот на вас, на ваш близък, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми приятели, това ми е достатъчно“, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна.

По думите й, с работата на парламента депутатите могат да наваксат и по време на ваканциите, но с човешкия живот това няма как да стане.

„В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока. Призовавам ви да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други, защото виждаме как цялото общество се мобилизира. Как хората си помагат. Колко много доброволци имаме. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим. Благодарим искрено на всички, които работят на първа линия. Аз само ще кажа: нека Бог да им помага и да ги пази“, заяви Караянчева.

От БСП обаче не се съгласиха с искането за спиране на редовните заседания.

„Конституцията, а тя все още е най-важният документ в тази държава, е предвидил, че Народното събрание в република с парламентарно управление, е именно този орган, който не бива да спира да работи. Това е органът, който изразява гражданските права. Със спирането на работа на Народното събрание, е престъпление срещу държавността. Само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната“, заяви Антон Кутев от ПГ на „БСП за България“.

„Ще започна с това, че коронавируса, като всеки вирус е много страшен. Този понеже е по-страшен от другите, е предизвикателство. Как да стане така, че да излезем от цялата тази беда, която ни е сполетяла, така че да пазим себе си и хората в държавата, което е наше задължение. Тези предизвикателства се решават от парламентаризма, поне според общественото развитие от последните стотици години. Къде е проблемът и защо се разминаваме. Разминаваме се, защото някой в държавата в случая мнозинството, но някой всъщност даде безконтролна и крайна власт на едни лекари, генерали, които със сигурност са лекари специалисти. Те имат задачата да ни предпазват от коронавирус, те най-вероятно го правят по най-добрия начин. Само, че освен хората, които се страхуват от заразата, в нашето общество е пълно с хора, които се страхуват от безработица, които се страхуват от глад, които се страхуват от фалити на фирмите си и още куп неща“, изтъкна Кутев.

И прогнозира, че това ще доведе до тежка криза на елитите.

„Само след няколко месеца това разграждане на държавността, което правите, ще бъде върху вас, защото вие сте тази държава. Вие сами в момента копаете под собствените си крака и собственото си политическо бъдеще. Вероятно ще унищожите бъдещето на други политически сили, вероятно ще унищожите голяма част от бъдещето на държавата с това, което правите, защото ще я вкарате в много тежка политическа криза само след няколко месеца със собствените си усилия“, допълни още Кутев.

„Най-подходяща за настоящия момент според мен е една велика мисъл: "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете". Българският парламент е заседавал по време на война и чума, а днес сме напът да ни запомнят като дезертьори и страхливци. Това българските граждани трябва да знаят е добре обмислен и дирижиран процес. Той започна с влизането на колегата Марешки, облечен със скафандар. Целта на всичко това беше българските граждани да се отвратят, да погледнат на този цирк и да кажат: „Тези хора не ни трябват“ и днес да изпратят този парламент с аплодисменти. Именно така умират демокрациите“, заяви Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“.

Той отбеляза, че управляващите са искали неограничена власт и са я получили. „Заедно с това получавате и неограничена отговорност“, допълни още Божанков.

Смут в залата вся изказването на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който сподели, че сестра му, която сега е на първия фронт, е заразена с коронавирус.

„Седя тук и слушам внимателно изказването на преждеговорищият оратор, който изключително много уважавам. Учудвам се на неговото изказване и поведение. Сякаш тук събрани народните предтавители не сме от тази планета. Нещата, които се случват около нас, болните наши близки, които всеки ден се увеличават не ни касае. Седя, слушам, гледам - не мога да повярвам. Всеки ден от екраните медицинските експерти излизат и казват колко от нашите съграждани са поразени от тази невидима болест. Искам да се обърна към всички вас като лекар, също участвам в тази сложна обстановка. Обръщам се най-отговорно към вас. Смирете се към болестта. Всички сме еднакви пред болестта и смъртта. Не го забравяйте!“, каза още Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ