Партията на Меркел избра новия си лидер

Партията на Меркел избра новия си лидер

Партията на Меркел избра новия си лидер

Центристът Армин Лашет е лидерът, който ще замени Ангела Меркел начело на ХДС. Той беше избран след баложат с консерватора Фридрих Мерц на проведеното днес онлайн гласуване във втория ден на конгреса на консервативния Християндемократически съюз, който за пръв път се провежда в изцяло дигитален формат. 59-годишният Лашет е премиер на най-голямата по население провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия - традиционен бастион на левоцентристите, в който обаче през 2017 г. той успя да осъществи пробив с избирането си за регионален премиер. За него се смята, че се придържа в по-голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел. Той печели поста с 571 гласа, а изборът му означава, че може да е кандидатът за канцлер на консерваторите в изборите наесен.

1001 делегати гласуваха за новия си председател, избирайки между трима кандидати:опитният политик и премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, богатия корпоративен адвокат Фридрих Мерц и външнополитическия експерт Норберт Рьотген.

Всеки от кандидатите имаше по 15 минути, за да се представи на делегатите, сред които има министри, партийни функционери и служители на изборни длъжности. В началото на конгреса нямаше ясно изразен фаворит, а резултатите от първия тур изправиха на балотаж Лашет и Мерц.

Новоизбраният партиен лидер е смятан за човекът на приемствеността, който би запазил партията на мястото, на което се намира в момента – по средата. Той би продължи политиката на Меркел за съобразяване с нагласите на хората и внимателни промени в курса на политиката.

Лашет иска да модернизира Германия и да трансформира ХДС в по-млада партия, в която участват повече жени. 

.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ