Партията на Орбан може да се присъедини към нова група в Европейския парламент

Партията на Орбан може да се присъедини към нова група в Европейския парламент

Партията на Орбан може да се присъедини към нова група в Европейския парламент

Унгарската партия ФИДЕС може да се присъедини към нова група в Европейския парламент, ако оставането й в десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) не отговаря на националните й интереси, каза днес пред националното радио премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Членството но ФИДЕС в ЕНП беше замразено през март заради нарушаването от страна на Орбан на принципа на върховенството на закона, свободата на печата и правата на малцинствата.

"Сега сме в ЕНП и ще видим в коя посока ще тръгне тя . . . дали можем да й повлияем и дали е в съзвучие с интересите на Унгария и унгарския народ", каза премиерът. "Ако е така, тогава ще останем, ако не е, ще се присъединим към нова формация", каза той, без да уточнява към коя.

ЕНП спечели евроизборите, но загуби много места в ЕП, което ще я принуди да търси коалиция с най-малко две други групи, за да получи мнозинство.

Орбан каза по радиото, че Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, са се споразумели да заемат обща позиция при избирането на новите лидери на Европейския съюз. "Ще имаме единна позиция по кадровите въпроси", каза той и добави, че ще подкрепи кандидат за председател на Европейската комисия, който е антиимигрантски настроен, развито национално чувство и е "готов да защитава" християнската култура. "Идва ни наум подобен кандидат и не само един", каза Орбан, без да назовава конкретни имена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ