Намаляването на партийната субсидия отпадна в пленарна зала

Намаляването на партийната субсидия отпадна в пленарна зала

Намаляването на партийната субсидия отпадна в пленарна зала

Парламентът отхвърли още на първо четене предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. Измененията бяха внесени от "Има такъв народ" и първоначално бяха приети с 93 гласа "за", 84 - "против", трима - "въздържал се", но след прегласуването им те бяха отхвърлени със 76 гласа "за", 86 "против" и шестима "въздържали се".

При първото гласуване текстът събра подкрепата на 93 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ и част от "Изправи се! Мутри вън!. "Против" гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България" - общо 83, а трима се въздържаха. Така предложението успя да мине, но депутатът от ДПС Джейхан Ибриямов поиска прегласуване, защото част от депутатите в залата не успели да гласуват. Така при второто гласуване предложението събра 76 гласа "за" на ГЕРБ, ИТН и част от "Изправи се! Мутри вън!", 86 "против" на ДПС, БСП и "Демократична България", а 6-има се въздържаха.

Вносителят Ива Митева /"Има такъв народ"/ посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии.

"Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година. Те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия", подчерта Митева.

Явно, че популизмът върви добре, обърна се към "Има такъв народ" депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той напомни, че по-рано в свое изказване от трибуната предложи депутатите вместо да получават заплати, да плащат по 1000 лв. за това, че са в парламента, а шефът на Народното събрание да дава по 3 хил. лв. и заместниците му съответно по 2 хил. лв. "Така е най-добре", мотивира се той.

Колкото до родолюбието - вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше на хората. Призовавам ви - подарявайте по едно "Ферари" на българските граждани. Това да се харесате на някой... вие не можахте с шоуто да се харесате, та сега с пари ще се харесате", продължи той.

Всъщност става въпрос за доверие, не е толкова важно, че ще спестим над 85 млн. лв, колкото са за четири години. Изключително важно е, че 2,5 млн. души са гласували да бъде намалена субсидията. Според проучвания, когато по-малко от 40% от приходите на партиите се образуват от бюджета, то доверието на хората е по-високо в партиите, отвърна Пламен Данаилов от ИТН.

"Затова е изключително важно да намалим партийната субсидия - за да върнем политиците при хората", мотивира се още той.

По-късно през деня лидерът на „Има такъв народ“, Станислав Трифонов, коментира отхвърленото предложение за намаляване на субсидията в профила си в социалната мрежа Facebook.

„Преди малко в парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло „за“ гласуваха само депутатите на „Има такъв народ“, написа Трифонов.

„Значи когато става дума за пари – няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма „Демократична България“, няма „Изправи се! Мутри, вън!“. Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно – хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват „не“… Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може“, допълни още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ