Партийната субсидия става левче, решиха депутатите след бурни дебати

Партийната субсидия става левче, решиха депутатите след бурни дебати

Партийната субсидия става левче, решиха депутатите след бурни дебати

Един лев на действително получен глас ще вземат партиите от държавата от 1 юли. Това реши парламентът, който прие на първо четене промени в Закона за държавния бюджет. "За" гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". 90 от БСП и ДПС гласуваха против, предаде БТА.

Гласуването бе предшествано от разправии и бурни страсти. БСП и ДПС обвиниха управляващите, че решението е популистко, а демокрацията е застрашена, партиите - също. Някои от червените депутати стигнаха още по-далеч, заявявайки, че това решение на ГЕРБ е "последен опит за политически преврат". От партията на Борисов контрираха, че БСП е докарала държавата два пъти до фалит и няма как да се очаква да управлява добре партийната си каса.

Никой в ГЕРБ няма желание българската демокрация да се олигархизира. Предложението ни е направено с преценка на всички рискове, че ако не бъдат финансирани от държавата, партиите ще се финансират от други среди, но ни омръзна да ни обвиняват в чорбаджийство, че сме пазители на субсидията и разпределяме средства, обясни Тома Биков от ГЕРБ. Той напомни, че парите от субсидията не се делят между партийните членове и депутатите, а отиват основно за предизборни кампании и то главно за медийни пакети.

БСП е за намаляване размера на субсидията, но това да не застрашава функционирането на партиите, както ще стане с предложението за 1 лев, заяви зам.-шефът на червената група Драгомир Стойнев. Според него промяната на модела застрашава демокрацията. Обричате партиите не само да не бъдат независими, но и да изчезнат въобще.

Александър Иванов от ГЕРБ пък цитира Айнщайн - Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш резултат, аргументирайки така тезата си, че след като БСП е докарала държавата два пъти до фалит, няма как да се очаква да управлява добре партийната си каса.

Сметната палата ни проверява, няма как да се изпразва нерегламентирано касата ни, скочи в отговор Стойнев. И попита колко е лихвата по депозита на ГЕРБ в банката. Нула, отвърна му Иванов. Нашите пари могат да бъдат видени, вашите - не, затова има притеснения, че изчезват, допълни пък Биков. И напомни, че БСП издържа телевизия, а ГЕРБ - не, затова имала спестявания.

Орязването на субсидията на 1 лев е вакханалия с две цели - да се притисне основната опозиция до стената и връщане на член 1 от конституцията - само една партия да управлява, скочи червеният Румен Гечев. Той напомни, че БСП поиска всички партии, които имат спестени средства в банка до 3 юни, да ги върнат на държавата. ГЕРБ има членски внос колкото за бог да прости, събрали са 100 хиляди годишно, как се издържат, че и успяват да спестят, попита той. И напомни, че БСП събира около 1 милион от членски внос.

Открили сме, че има банки, в които парите да бъдат съхранявани и контролирани, а не в някакви чекмеджета и после да се чудим къде са отишли, отвърна Биков. И призова червените да се дисциплинират финансово и да си издържат партията нормално, а парите да си държат в банка.

Субсидията на партиите е около 50 милиона годишно - в пъти по-малко от къщичките на управляващите, продължи после Гечев. И попита кои ще са тези фирми, които ще се разпишат, че дават пари на опозицията. Те ще бъдат смазани първо с малката, после с голямата бухалка, отсече соцдепутатът, цитиран от „24 часа”.

Йордан Цонев от ДПС пък остро критикува, че подобно предложение се прави без обществен дебат, без консултации между партиите и без разчети коя е най-точната сума.

Той напомни как и защо в годините назад се е взело решението партиите да се финансират от държавата и какви законови ограничения са били направени, за да се скъса връзката им с бизнеса и със сивия сектор. Парите от бюджета се харчат абсолютно прозрачно от политическите сили, нивото на контрол у нас е може би най-високото в ЕС, но ние имаме вина, че не обяснихме това на хората на референдума преди 3 г., скара се Цонев на колегите си. Според него, ако ще се намалява субсидията, трябва да се промени въобще модела на финансиране на партиите. По-рано днес колегата му Делян Пеевски поиска от името на ДПС субсидията да е нула лева, а да се въведе американския модел на финансиране на партиите - с дарения.

Да, партиите вземат повече пари, отколкото трябва и фактът, че не всички ги изхарчват, доказва това, каза пък Искрен Веселинов от ОП. Според него обаче 1 лев е недостатъчен за всички партии, с изключение на ГЕРБ. Той поиска в закона да се разпишат ясно как ще се финансират партиите и да има ясни гаранции, че те няма да правят компромиси с бизнес субектите.

От 1 юли лишавате партиите от субсидия, а те ще трябва да връщат пари на държавата заради чиновническа грешка, критикува пък Юлиан Ангелов от ВМРО. Според него трябвало да се даде възможност на всяка партия да направи реорганизация на финансиите си и тогава да връща на държавата. Защото иначе ще ги фалираме, предупреди депутатът. Трябва да осъществим на партиите нормално съществуване, защото, докато си играем игрички, можем да загубим крехката си демокрация, допълни той.

В момента виждаме сценарий като във филма "Да разлаем кучетата", за да се отвлича вниманието от проблемите в държавата, скочи пък Таско Ерменков от БСП накрая, в обяснение на отрицателен вот. Против съм опита да се унищожат 30 г. от историята на България, когато се въвежда демокрацията и многопартийната система, която сега се прави опит да бъде заменена с олигархична диктатура, каза той. И обвини ГЕРБ в "последен опит за политически преврат".

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ