Перу смени президента си три пъти за една седмица

Перу смени президента си три пъти за една седмица

Перу смени президента си три пъти за една седмица

Трети президент положи клетва в Перу в рамките на малко повече от седмица, след като нестабилната политическа система на страната се разпадна грандиозно.

Франсиско Сагасти стана четвърти държавен глава на страната за по-малко от пет години, след като Конгресът гласува за отстраняване на Мартин Вискара, а заместникът му подаде оставка, предаде CNN.

Сега Сагасти ще има пет месеца на поста си, за да укрепи държавата преди изборите през април 2021 г. на фона на смъртоносната пандемия и обществото, недоволно от проблемите с политическата класа.

Причината за оттеглянето на Вискара по-рано този месец са обвиненията за корупция, свързани с проекти, одобрени докато е бил губернатор на региона Мокегуа в периода 2011-2013 година. Той отрече обвиненията, но прие решението за импийчмънт, гласувано от Конгреса.

Както е описано в конституцията на Перу, той бе заместен от председателя на Конгреса Мануел Мерино, който издържа едва пет дни преди да се оттегли под натиска на масови протести, по време на които двама бяха убити, а други десетки – ранени. Заради тези инциденти в своята първа реч Сагасти помоли „за прошка в името на държавата“ и обеща да подкрепи пострадалите. Освен това той призова перуанците да се обединят, за да създадат „република на равни“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ