Петков: Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България

Петков: Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България

Петков: Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България

Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с призива на Русия от петък НАТО да изтегли силите си от страната ни. 

"Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуацията. Разглеждат се различни опции. Всяко едно решение ще се вземе от Министерския съвет, обсъдено с коалиционните партньори. Има варианти, които в момента се обсъждат", каза Кирил Петков. 

По думите му, целта е да има координирана стратегия заедно. "Вчера заявих, че няма 2 категории членки на НАТО - всички сме равнопоставени, дискусии от типа - едните трябва да правят едно, други друго, са грешни. Не одобряваме такива дискусии. Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко", допълни Кирил Петков. 

Темата коментира и министърът на отбраната Стефан Янев. "Позицията на България за отношенията Украйна-Руската федерация ще бъде съобразена с българския национален интерес. Усилването на военно присъствие на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и взимане на политическо решение с български въоръжени сили. Знаем, че има недостатъци на българската армия и където е преценено от военно-техническа гледна точка, те ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на въоръжени сили на съюзни държави от НАТО. Самолети от Испания и Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе по т.нар. съвместна задача "ер полисинг", какъвто тип учения и тренировки е имало и в миналото", отбеляза Стефан Янев. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ