Плевнелиев: Цветанов си тръгна след мъжки разговор с премиера, гледа на ГЕРБ като на рожба

Плевнелиев: Цветанов си тръгна след мъжки разговор с премиера, гледа на ГЕРБ като на рожба

Плевнелиев: Цветанов си тръгна след мъжки разговор с премиера, гледа на ГЕРБ като на рожба

"В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър - председател", заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БНТ.

"Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние", допълни Плевнелиев.

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия", каза той по повод слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия.

По темата с доставките на газ за България, Плевнелиев заяви, че не бива да разчитаме на гориво единствено от Русия. Когато сме зависели от един монопол, никога не сме печелили, категоричен е той.

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ: "Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете".

"Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ", допълни президентът.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ